Εκδήλωση του μορφωτικού και πολιτιστικού συλλόγου Μαρμάρων στην Αγία παρασκευή

Στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής που είναι την πρώτη Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται στο χώρο της μονής της Αγίας Παρασκευής Μαρμάρων εκδήλωση από το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μαρμάρων.
        Η εκδήλωση αυτή ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια προς τιμή αρχικά της τρίτης ηλικίας όταν πρόεδρος του Συλλόγου ήταν ο Σταύρος Παπαϊωάννου και γίνεται ως εξής: χωριανοί κτηνοτρόφοι προσφέρουν προβατίνες και μαγειρεύεται παραδοσιακό φαγητό σε όσους παρευρίσκονται στη μονή την ημέρα της γιορτής μετά τη Θεία Λειτουργία. Η προετοιμασία του τραπεζιού γίνεται από το Σύλλογο με τη βοήθεια χωριανών.
       Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση γίνεται ως ανάμνηση ενός γεγονότος που συνέβη την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής: στο προαύλιο του μοναστηριού δέσποζε αιωνόβια βελανιδιά που ο κορμός της είχε διάμετρο 2 μ και τα κλαδιά της απλώνονταν σε μεγάλη ακτίνα στο χώρο  έξω από τη μονή. Μετά από καταιγίδα ο κορμός της βελανιδιάς σχίστηκε και το γιγάντιο δέντρο έπεσε.(1990). Αυτό συνέβη μετά τη Θεία Λειτουργία και αφού αποχώρησαν όλοι οι πιστοί. Για πολλούς θεωρείται θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα την ημέρα αυτή.
    Στη φετινή εκδήλωση  στις 27-4-2011, ο Σύλλογος, εκτός από το καθιερωμένο φαγητό, παρουσίασε  παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία  του χωριού μας και χορούς από το παιδικό χορευτικό του Συλλόγου. Έτσι η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με πολιτιστικά στοιχεία της παράδοσής μας.
Μερικές εικόνες απο την εκδήλωση: 

 

Δ.Σ. Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρμάρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου